Pages

Tuesday, November 12, 2019

Islandským vulkánem hýbou stovky otřesů. Pokud ho vzbudí, bude nad Evropou zle - Novinky.cz

Poslední velkou erupcí o sobě dal vulkán Askja vědět v březnu roku 1875 kdy sopečný prach zasypal Skandinávii, a dokonce i střední Evropu. Poslední a o poznání slabší erupce pak byla zaznamenána v roce 1961.

Předpověď šíření sopečného materiálu nad Evropou během pěti dní od případné erupce islandské sopky Askja. Barvy představují jednotlivé výškové úrovně.

Foto: NOAA Hysplit model

Současná série zemětřesení začala podložím sopky Askja otřásat 6. listopadu. Jejich počet i intenzita se od té doby stupňuje. Nejsilnější z nich dosáhlo intenzity 3,4 stupně Richterovy škály.

Právě častá zemětřesení v okolí byla přitom předehrou masivní erupce v roce 1875. Sopka ležící na litosférickém rozhraní Severoamerické a Euroasijské desky před tím spala 400 let.

Od roku 2012 je také zaznamenán úbytek ledu v jezeře Öskjuvatn. Panují obavy, že postupné zvyšování teploty může souviset se stoupáním magmatu k povrchu.

Záznam sesismografu zachycující otřesy v okolí sopky Askja v pondělí a v noci na úterý.

Foto: Icelandic Met Office

V případě, že se sopka skutečně probudí a popel z ní vystoupá tak jako v roce 2010 až do výšky 10 kilometrů, znamenalo by to uzemnění letecké dopravy nad střední i západní Evropou a Skandinávií na celé dny.

Ve šesti dnech od 15. do 21. dubna roku 2010 sopka Eyjafjallajökull způsobila chaos v letecké přepravě takřka nad celým starým kontinentem, což způsobilo citelné ekonomické škody v mnoha zemích Evropy.



from Hlavní události - Zprávy Google https://ift.tt/36ZrAW0
via IFTTT

No comments:

Post a Comment